top of page
jacek-dylag-545264-unsplash.jpg

Om Give it forward


Give it forward är en idéburen, fristående, politiskt och religiöst obunden riksorganisation som grundades år 2010 med visionen om att sprida större möjligheter till fler människor för att öka tillträdet till arbetsmarknaden, samt främja jämställdhet, karriär och företagande. Vår vision är att utmana skevheter på arbetsmarknaden. Vår metod är att arbeta med omställning med fokus på ekonomisk självförsörjning och ekonomisk jämställdhet. Vi erbjuder coachningsprogram inom omställning, karriär och företagande.​


Give it forwards vision
 

Give it Forwards vision är en värld där snällhet och medmänsklighet är självklara krafter i vardagen – där varje liten handling av omtanke skapar en starkare, rättvisare och hoppfullare framtid för alla. Vi drömmer om en värld där generositet och medmänsklighet får ta större plats i samhällsutvecklingen genom att förenkla för människor att “ge det vidare” i sin vardag. Små handlingar som skapar stora ringar på vattnet och där varje liten handling av omtanke bygger ett starkare, rättvisare och hoppfullare samhälle för alla.

 

Vår vision bidrar till Sveriges nationella mål för ett hållbart samhälle med social hållbarhet, minskat utanförskap, ökad jämställdhet, jämlik folkhälsa och en god arbetsmarknad för alla.

 

Internationellt vilar vår vision på FN:s Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling med hållbara samhällen och minskad ojämlikhet. Vi inspireras också av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna (1948), särskilt rätten till social trygghet, frihet från ensamhet och rätten till delaktighet i samhällets liv.

 

Vår vision är enkel men kraftfull: Genom att varje dag ge vidare – tid, omtanke, resurser, vänskap – bygger vi en snällare värld där ingen lämnas utanför och där goda handlingar gör skillnad på riktigt.

 

Give it forwards fem strategiska mål

 

  1. Etablera oss som en kunskapsorganisation där vi fyller ett tomrum i samhället och bidrar till ny kunskap, forskning och metodutveckling mot utanförskap

  2. Stärka vårt kunskapsnätverk med forskare, praktiker och opinionsbildare som driver frågor om social inkludering och delaktighet i samhället.

  3. Att skapa fler initiativ som förenklar för människor att “ge det vidare” i sin vardag –med stöd av social innovation, digitalisering och ny teknisk utveckling.

  4. Att bygga nätverk av lokala grupper, skolor, företag och privatpersoner som tillsammans genomför givande aktioner och projekt tillsammans.

  5. Att lyfta fram och sprida berättelser om vardagshjältar och goda exempel för att inspirera fler att bidra.

Give it forwards riksintressen

 

Utanförskapet är Sveriges största utmaning. Utanförskapet bryter ned tilliten och skapar ”vi och dom” klyftor mellan människor och till myndigheter. Utanförskapet bryter ned arbetsmarknaden med 1.3 miljoner svenskar som inte kan försörja sig och lever i ett socioekonomiskt utanförskap. Utanförskapet skapar grogrund för kriminalitet och förstärker människor isolering, ofrivilliga ensamhet, hopplöshet och psykiska ohälsa. Utanförskapet hotar också demokratin när stora grupper känner att de inte räknas eller har inflytande i samhället, samt förtroendet för demokratin sjunker. Utanförskapet skapar en negativ spiral där arbetslöshet, fattigdom, ofrivillig ensamhet, psykisk ohälsa, brottslighet och demokratiförluster förstärker varandra.

 

I ett samhälle med högt utanförskap mår många människor dåligt. Därför vill vi prata om arbetsmarknadsrelaterad ohälsa som förhindrar självförsörjning och slår ut människor på arbetsmarknaden, samt ökar utanförskapet. Våra målgrupper är:

 

  • 1.5 miljoner svenskar lever med psykisk ohälsa

  • 1.3 miljoner svenskar lever i socioekonomiskt utanförskap

  • 800 000 svenskar lider av svår ofrivillig ensamhet med hälsofara

  • 400 000 vuxna lever med arbetsmarknadsrelaterad ohälsa

  • 180 000 unga lever med arbetsmarknadsrelaterad ohälsa

  • 200 000 personer utsätts för våld i nära relationer

Utanförskap förstärker könsorättvisor eftersom kvinnor drabbas av flera lager av utanförskap. En kvinna drabbas inte bara av ekonomiska problem utan hamnar i en utsatt situation med större risk för våld i nära relationer och minskat samhällsinflytande. Vi arbetar därför intersektionellt och nära akademin med att samla in och analysera data. Vi arbetar på flera nivåer samtidigt med att både ge individstöd och bidra till strukturella förändringar långsiktigt.

Give it forwards hjärtefrågor

 

Vår huvudfokus är att bidra med nya lösningar på utanförskapet genom att bidra med nya metoder och verktyg för att främja delaktighet, jämställdhet, hälsa och arbete i samhället.

​ 

Vi arbetar för ett jämställt samhälle så att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv, utifrån områdena makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete, samt könsrelaterat våld och hedersrelaterat våld och förtryck (våld i nära relation).​
 

Vi arbetar för en jämställd folkhälsa som förebygger psykisk ohälsa, främjar hälsopromotion och arbetar evidensbaserat med suicidprevention.
 

Vi arbetar för jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet för alla oavsett funktionsnedsättning med grund i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Give it forwards framgångsprojekt

 

Vi har sedan start år 2010 stöttat mer än 5000 unika personer från utanförskap till delaktighet i samhället. Det har lett till besparingar i samhället på 335 miljoner sek, förutom skatteintäkter och mjuka värden som ökad tillit och gemenskap i samhället.

 

Vi har bidragit till att stoppa våld i nära relationer genom vårt nya våldspreventiva verktyg Våldsmätaren, som ger varje våldsutsatt individ kostnadsfria farlighetsbedömningar med intyg i kontakten med vården och myndigheter https://www.jobbjouren.se/valdschatten

 

Vi har bidragit till nya framgångsnycklar för att bryta socioekonomiskt utanförskap genom uppsökande kampanjer på jobbjouren med tvättstugekampanjer, totalettkampanjer och hisskampanjer www.jobbjouren.se

 

Give it forward driver tre stödjourer som årligen stöttar mer än 500 unika personer genom jobbjouren, våldsjouren och hälsojouren: www.jobbjouren.se

 

Vi ”ger det vidare” på sociala medier genom våra 22 831 digitala följare på Facebook: https://www.facebook.com/GiveItForward och genom våra nyhetsbrev till våra medlemmar.

gian-cescon-637914-unsplash-1_red.jpg
Karta GIF_Rityta 1.png

Give it forwards
riksorganisation
– nationellt och lokalt

Vi är en riksorganisation med 3838 medlemmar fördelat på 6 lokala sektioner med lokala styrelser över landet. Totalt är vi 42 förtroendevalda som arbetar ideellt. Vi når ut till 22 831 personer genom våra följare på sociala medier. 

Nationell styrelse: Sankt Göransgatan 84, 112 38

‎ Riksordförande Anderz Malgodal. För kontakt, mejla anderz@giveitforward.se

 

Följ oss här.

Kontaktpersoner för de lokala sektionerna är:

​​

  • Stockholm län: Sandra Kastås
    Vasagatan 16, 111 20

    Lokal Facebookgrupp här

     

  • Uppsala län: Annica Andersson
    Köpmangatan 1, 747 43 

    Lokal Facebookgrupp här

     

  • Västra Götalands län: Maja Hurtigh
    Kungsportsavenyen 21, 411 36

    Lokal Facebookgrupp här

     

  • Skåne län: Sandra Persson
    Kungsgatan 6, 211 49

    Lokal Facebookgrupp här

     

  • Östergötlands län: Jenny Hövre
    Sankt Persgatan 27, 602 33

    Lokal Facebookgrupp här

     

  • Dalarna län: Lena Måg
    Hotellbacken 2, 793 30

    Lokal Facebookgrupp här

Vill du vara med?

Som medlem får du vara del av en växande förening med möjlighet till varierande uppdrag som leder till ett bättre och mer inkluderande samhälle. Tillsammans kämpar vi för något större och bättre. Bli medlem.

 

Ta kontakt med oss nationellt eller lokalt, bjuder vi in dig. Varmt välkommen!

fernanda-marin-706880-unsplash.jpg

Vi skapar förändring

Riksföreningen Give it forward har lokala sektioner och nationella påverkansgrupper som med medlemsaktiviteter, opinionsbildning, kampanjer, remissarbete, lobbying och sociala innovationsprojekt bidrar till att kvinnor kan bevaka sina rättigheter och driva sina krav.

 

Vi har flera fysiska och digitala påverkansgrupper med strategiska fokusområden.

bottom of page