Skicka vidare och förändra världen

Kan en enskild människa verkligen göra skillnad och förändra världen? Det tror jag. Allting börjar och slutar med dig själv. Och är vi många som tänker på samma sätt – desto större chans till förändring.

 Gör du ibland något helt utan tanke på egen vinning? En god gärning för en medmänniska utan tanke på motprestation eller att få något tillbaka? Om du svarar ja – grattis. Du vet redan vilken tillfredsställelse och lyckokänsla som finns i att hjälpa någon. Om du svarar nej – grattis till dig med. Du har spännande nya saker att se fram emot som berikar både dig själv och världen.

 För en tid sedan fick jag tips om att en hemlös tiggare i mitt närområde behövde skor. Han var blöt om fötterna och frös. Jag letade hemma och hos grannar men vi hade inga att skänka. Besökte mannen som hette Nicolaj utanför en lokal butik. Han visade sig vara en trevlig äldre man som jag lyckades kommunicera med via knagglig engelska och teckenspråk. Han frös och hans skor var verkligen dåliga. Jag åkte och köpte ett par nya rejäla kängor. Som av en slump fanns där i affären ett par i rätt storlek och bra kvalitet. De hade kostat över 500 kronor men var nu nedsatta till drygt 100 kronor. Nästan för bra för att vara sant. Eller hur? Eller är kanske slumpen ingen tillfällighet? Glädjen och tårarna i hans ögon kommer jag för alltid att minnas.

 Samma vecka åker jag en tidig morgon i rusningstrafiken förbi något som såg ut att vara en cykelolycka. En mamma med två små barn har fallit omkull med sina cyklar. Barnen, 4 och 6 år sitter på trottoaren och gråter med sin mamma. Två cyklar ligger bredvid. Och alla bilar (många) bara kör förbi. Jag vänder om och stannar. Mamman omtumlad såklart och tillsynes lite chockad. Jag undersökte, tröstade och hjälpte dem att parkera och låsa fast cyklarna. Packade in deras saker i min bil och gav dem skjuts till förskola och till en kurs. Mamman tyckte jag var en hjälte. Inte jag – jag gjorde det självklara som medmänniska, men hur tänkte alla som bara åkte förbi? Vad skulle du ha gjort? Har vi blivit alltför stressade så vi inte hinner bry oss om varandra? Den lilla hjälpinsatsen och de trettio minuter jag gav dem betydde så mycket för den lilla familjen – och även för mig när jag ser tillbaka på händelsen.

 Det är inte bara i typiska vardagliga situationer vi kan göra goda gärningar och hjälpa varandra. Det fungerar lika bra för jobb och karriär. Karriärsnätverket Give it forward är grundat utifrån en idé som beskrivs i romanen ”Skicka vidare” (Pay it forward) av Catherine Ryan Hyde och en jämställdhetsidé som heter ”empowerialism”. Begreppet kommer från ”empower” som betyder berika varandra på makt. Istället för att fastna i problem ligger fokus på att se möjligheter och lösningar.

 Att vara empowerialist innebär att du med handling bidrar till att öka makten och möjligheterna för fler människor, för att få uppleva hur än mer möjligheter kommer tillbaka till dig själv. Nätverkets idé är att gå samman för att synliggöra möjligheter för varandra. Historien i filmen visar vad som händer när en enskild människa gör skillnad genom att skicka vidare tre goda handlingar. Dessa handlingar skickas i sin tur vidare och blir en folkrörelse av goda handlingar som förändrar samhället positivt. Det visar att varje individ har tillräckligt med makt för att påverka och förändra samhället i positiv riktning. Inom alla områden.

 Jag tror de flesta av oss vill göra gott. Och vi har var och en möjlighet att förändra världen till det bättre. ”Allting börjar och slutar med mig själv” är ord från en vis ledarskapscoach jag haft förmånen att träffa. Tänk så rätt han har. Tack Per-Åke Svensson. Det är de små sakerna som gör livet stort och det är härligt att se hur en liten uppmuntrande kommentar, beröm, några rader i ett mejl med positiv feedback, en rekommendation, ett tips eller en liten summa pengar kan glädja och lysa upp en medmänniskas tillvaro. Det kostar ofta väldigt lite – men ger så mycket.

 Så iväg med dig nu. Beröm, tipsa eller hjälp någon idag och se vad som händer. Berätta gärna för mig hur det går. Mer inspiration finns i artikeln ”Pizzerian som hjälper hemlösa – en slice i taget” och några andra goda exempel finns i Facebookgrupperna ”God gärning” och ”Tio procent snällare” och ”Äldrekontakt”

 /Anni Svensson

Mitt namn är Anni Svensson och jag är snart i mina bästa år. Använder magkänsla, förnuft, humor och positiv tankekraft för att glida så glatt som möjligt genom livets upp- och nedgångar.

 Jag är ett maskrosbarn. Och kommunikatör. Med en övertygelse om att oavsett var eller vad man kommer ifrån och vad man möter i livet kan man göra det man vill och nå dit man vill. Men det krävs hårt arbete, en innerlig stark vilja, envishet, tro, mod och någon eller något som ger kraft på vägen. Har en önskan om att inspirera och ge mod och hopp till andra människor. Intresserad av människor, ledarskap, motivation och kommunikation. Tror på kommunikationens starka kraft och älskar att skriva. Jag vill förbättra världen eller i alla fall göra något i världen lite bättre.

Bästa tips: Tro på dig själv, våga förändra det som inte känns bra. Livet är för kort för att inte må bra och ha kul. Lyssna, dela med dig, ge beröm och var generös.

 Drömmer om: Att ge ut min alldeles egna bok på temat ”Ingenting är omöjligt.”
Kontakt: Twitter – @annisvensson eller LinkedIn alt. e-post:annimysvensson@hotmail.com